Waarom kiezen voor LED-lampen boven Halogeenlampen?

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor LED-lampen boven halogeenlampen is hun energiebesparend vermogen, LED is veruit de slimste oplossing als het gaat om gloeilampen. LED-lampen kunnen tot 90% minder energie verbruiken dan halogeenlampen door minder watt te verbruiken. Daarnaast hebben LED-lampen ook een veel langere levensduur dan halogeen- of gloeilampen. Dit betekent minder onderhoud omdat ze na montage jarenlang meegaan.

Minder energie, een lager wattage en een langere levensduur staan dus gelijk aan een aanzienlijke geldbesparing voor zowel huishoudens als bedrijfspanden. Door over te schakelen op LED’s kunt u tot wel 20% besparen op uw energierekening.

Wat zijn de voordelen van LED-lampen?
LED-lampen zijn energiebesparend omdat ze efficiënter zijn in het omzetten van elektriciteit, gemeten in watt, in licht, gemeten in lumen. met een gemiddelde LED-lamp die ongeveer 80-100 lumen per watt uitstraalt, terwijl een gloeilamp slechts 40-50 lumen per watt kan zijn.

De levensduur van een LED-lamp is 10 tot 20 keer langer dan de gemiddelde levensduur van een gloeilamp en 20-25 keer langer dan een typische halogeenlamp. LED-lampen kunnen in feite overal tussen de 15.000 en 30.000 uur meegaan, sommige tot 50.000 uur, afhankelijk van de kwaliteit. Dat is meer dan 11 jaar, als je de gloeilamp 12 uur per dag gebruikt.

LED-lamp kleuren uitgelegd
LED-helderheid
De helderheid van LED’s wordt gemeten in termen van lumen. Hoe hoger de lumenwaarde, hoe helderder de lamp. Bij traditionele halogeenlampen was het wattage vroeger een indicator voor de helderheid van een gloeilamp bij het meten van het stroomverbruik; een hoger stroomverbruik = een helderder licht.

Omdat LED’s zoveel energiezuiniger zijn dan hun traditionele tegenhangers, correleert het wattage niet meer met de helderheid van een lamp en is het geen nauwkeurige manier om de lichtopbrengst te meten. Over het algemeen zal een 60w gloeilamp echter 800 lumen uitstralen.

 

LED-kleurtemperatuur
Als mensen het over LED-kleur hebben, bedoelen ze in de meeste gevallen niet Rood, Groen of Blauw. Ze hebben het over ‘kleurtemperatuur’.

De kleurtemperatuur van de LED is de kleur van het licht dat door de LED wordt uitgestraald. Het heeft niets te maken met hoe warm een lampje aanvoelt, maar met de kleur van de gloed die de lamp genereert. De meest voorkomende kleurtemperaturen zijn warm wit, natuurlijk wit en koel wit. Dit wordt gemeten in graden Kelvin (K).

Kelvin varieert van 2700K tot 6500K. De Kelvin-schaal loopt in de tegengestelde richting van de temperatuurschaal; hoe warmer de gloeikleur, hoe lager de Kelvin-waarde. Een warm licht heeft bijvoorbeeld een laag Kelvin gehalte van 3.500K met een geel/oranje gloed. Een gloeilamp met een hoog Kelvin gehalte van 6.000K of meer is een koel licht met een blauw/witte gloed.

Voor hulp bij het kiezen van de perfecte kleurtemperatuur voor uw project, lees onze gids.

Soorten LED-lampen
LED-lampen zijn er in alle maten van kaptypes en armaturen, maar zijn gemaakt om bestaande armaturen achteraf te monteren. Dit zorgt ervoor dat u de armaturen niet hoeft te vervangen, maar dat u het juiste type kap kiest, bijvoorbeeld een E14 kleine Edison schroefdop voor een bureaulamp, of een GU10 spot voor de keuken.

LED-lampen zijn er in alle vormen die we kennen, of het nu gaat om standaard GLS, kaarslampen, golfballen, reflectoren, schijnwerpers of buizen.

Zijn LED-lampen dimbaar?
Dimbare LED-lampen zijn op grote schaal verkrijgbaar, hoewel de meeste dimbare LED-lampen niet werken met traditionele dimschakelaars en een LED-dimschakelaar nodig hebben. Daarom kunt u bij een bestaande dimschakelaar controleren of er een nieuwe dimbare LED-driver nodig is:

De lampen flikkeren – soms kunnen de lampen flikkeren als het licht helder is, hoewel dit vaker voorkomt, ze flikkeren als de lampen laag gedimd zijn.
De dimmodule zoemt – als u een zoem of een brom van de dimmer zelf hoort, is dat een indicatie dat de dimmer niet compatibel is.

Zijn LED-lampen veilig?
In tegenstelling tot CFL’s of oudere gloeilampen bevatten LED’s geen kwik, dus zijn ze veel veiliger in het gebruik, ze geven ook heel weinig warmte af, waardoor ze veilig aan te raken zijn na gebruik. In tegenstelling tot elke andere energiezuinige verlichting geeft de Led spot geen vervuilende straling af.

Verder is het vermeldenswaard dat LED-lampen op lage spanning werken en daarom veilig worden geacht in vergelijking met andere verlichtingssystemen.

Wat maakt LED-lampen milieuvriendelijk?
Ten eerste zal het gebruik van LED-lampen en het vervangen van oude gloeilampen of CFL-lampen helpen om de uitstoot van koolstof te verminderen, omdat ze minder energie verbruiken. Ten tweede verspillen LED-lampen geen energie zoals gloeilampen die energie verspillen door de warmte die door de lamp wordt geproduceerd.

Ook bevatten LED-lampen, zoals reeds vermeld, geen schadelijke metalen zoals lood en kwik, die tot de meest giftige zware metalen behoren die bekend zijn.

Hoe kies ik een LED-lamp?

Bij het kiezen van nieuwe LED-lampen moet u rekening houden met deze top vijf tips:-

Winkel voor lumens, niet voor watt.
Selecteer de kleur die u wilt bereiken; warm of koel licht.
Pas de vorm van de lamp aan aan uw armatuur.
Krijg de juiste kapmaat en fitting d.w.z. bajonet of schroef.