Vocht in de kelder opgemerkt? Elk vochtprobleem kan uw gezondheid en huis beschadigen. Vochtproblemen in bestaande kelders komen vaak voor, omdat ze meestal niet goed behandeld worden. In een kelder die zelden gebruikt en los staat van de woonruimtes zal dit veel minder voorkomen. Echter, de meeste kelders in Vlaanderen zijn verbonden met de rest van het huis. Bovendien worden kelders steeds meer gebruikt als afgewerkte woon- en slaapkamer ruimtes. In deze gevallen, zijn vochtproblemen niet alleen hinderlijk en ongemakkelijk, maar kan het ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Schimmel kan groeien in vochtige tapijten en onder wandbekleding. Vocht in kelders kan leiden tot aanzienlijke schade.
Vocht of water in de kelder is een heel vervelend probleem! Laat dit zo snel mogelijk behandelen want vochtproblemen zijn schadelijk voor uw woning en gezondheid. Wanneer u te maken hebt met vocht in uw kelder, zit u meestal met een kelderlekkage. Ons team helpt u graag met een passende behandeling!
Vocht in de kelder moet je laten verwijderen
Vocht in de kelder is een vaak voorkomende probleem in veel huizen. In veel gevallen komt de vochtigheid door regen dat zijn weg vindt naar de kelder. Soms is het geen water maar waterdamp die door de kelder wand van verzadigde grond aan de buitenzijde van de wand.
Veel kelders hebben te maken met vochtproblemen
Vaker komt het vocht van condensatie tegen de koele oppervlakken in de kelder. Omdat kelderwanden in contact komen met de bodem en de bodemtemperatuur enkele meters onder het oppervlak op een constante temperatuur van 60 graden of minder blijft zullen kelderwanden en vloeren koel blijven.
Muren in nieuwere kelders zijn geïsoleerd, vloeren in het algemeen niet. Koele lucht kan minder waterdamp dan warme lucht vast houden. Hoe hoger de buitentemperatuur en relatieve vochtigheid, hoe meer vocht er gaat condenseren. Hoe koeler het in de kelder is, hoe meer vocht er beschikbaar is voor condensatie.
Je zou denken ik zet de ramen open, er komt meer warme lucht binnen en het condensatie probleem in de kelder zal verminderen. Helaas dat is niet het geval want je kan geen voldoende warme lucht naar de leder krijgen omdat kelders goed geïsoleerd zijn. De aarde achter de muren absorberen de warmte ongeacht de toegevoegde lucht die je levert, met weinig verhoging van de temperatuur van de wanden en vloeren tot gevolg. Wat de toegevoegde lucht wel biedt is een verhoogde aanvoer van vocht, en dat maakt daadwerkelijk nog meer condensatie.Als het vochtprobleem voornamelijk uit condensatie bestaat, is de beste oplossing om de kelder af te sluiten.
Op die manier is het mogelijk om de hoeveelheid warme vochtige lucht te minimaliseren. Je kan ook een luchtontvochtiger gebruiken om het vochtgehalte van de kelder lucht te verminderen. Luchtontvochtigers werken als airconditioners. Een ventilator circuleert de warme, vochtige lucht rolt het om in koele lucht. Vocht in de lucht condenseert en wordt opgevangen in een watertank of wordt afgevoerd via een slang naar een afvoerput. Luchtontvochtigers worden beoordeeld door het aantal vocht dat ze verzamelen per dag.
Oorzaken van vocht in de kelder
Bodemvocht
Het water wordt door de droge grond omhoog getrokken. Dus zelfs bij wisselende grondwaterstanden is de kans op vochtproblemen door grondwater reëel. Ook als in de kelder of kruipruimte geen grondwater zichtbaar is, is het mogelijk dat door verdamping uit de bodem een te hoge relatieve vochtigheid ontstaat. Dit geldt zeker wanneer er zich dan ook nog ventilatieproblemen voordoen. Als funderingen in direct contact staan met grondwater is het mogelijk dat deze het water omhoog zuigen. Een goede fundering is echter voorzien van een trasraam of van een ingemetselde waterkering. Dit voorkomt dat het vocht boven het kelderniveau gaat uitstijgen. Natte fundering betekent echter wel vaak dat de keldermuren gaan doorslaan wanneer deze niet goed waterdicht zijn. Op zijn beurt kan een natte kelder dan problemen geven in de andere ruimten van het huis. Woningen zonder kelder of kruipruimte kunnen problemen krijgen door optrekkend vocht als er geen waterdichte folie onder het beton is gelegd, als de betonvloer niet waterdicht is of als de vloer aan de onderkant niet is geïsoleerd. In dit laatste geval kunnen condensproblemen op de vloer worden veroorzaakt. Behalve grondwater kan ook hemelwater, zoals regen en sneeuw, zorgen voor de aanvoer van vocht. Dit gebeurt voornamelijk wanneer het water geen kans ziet tijdig in de grond te trekken, bijvoorbeeld in perioden met overvloedige neerslag.
Bij de bouw van de woning wordt veel vocht ingebracht. Niet alleen door de regen die tijdens de bouw vrij naar binnen stroomt, maar ook door het water in de metselspecie of in het beton. Natuurlijke droging en ventilatie doen dit vocht verdwijnen, al kan dit proces zich uitstrekken over een periode van ruim 18 maand.
Woonvocht en oppervlaktecondensatie
De mens zelf produceert steeds een hoeveelheid waterdamp door
natuurlijke verdamping van onze huid. Ook als we niet voelbaar of
zichtbaar transpireren komt waterdamp vrij van onze huid. Bij een
persoon in rust is dit 40 tot 70 g/h, bij een actief persoon zelfs 100
tot 150 g/h. Onder normale omstandigheden is dat dus ongeveer 0,9 tot
1,6 liter per persoon per dag. Maar ook wanneer we ademen komt er via de
longen waterdamp in de omgeving terecht. Dit brengt het totaal per
persoon en per dag op 2 tot 5 liter.
Daarnaast komt er door huishoudelijke activiteiten ook veel damp vrij.
Niet alleen uit de kookpotten op het gasfornuis, ook de verbranding van
het gas zelf geeft vocht vrij. Niet alleen bij het douchen of baden, ook
bij de verbranding van het gas of de stookolie om dit water te
verwarmen. Ook kamerplanten of aquaria, het wassen van kleding of het
afwassen van de vaat, brengen vocht in huis. Alles bij elkaar wordt er
per dag gemiddeld ongeveer 15 liter waterdamp geproduceerd in de woning.
Vochtige kruipruimte
Ook een vochtige kruipruimte is vaak de oorzaak van vochtproblemen omdat een vochtige kruipruimte mogelijk een belangrijke bron van waterdamp is voor de bovenliggende woning. De toevoerweg van het vocht uit de kruipruimte naar de woonvertrekken is de opstijgende en waterdamp bevattende lucht uit de kruipruimte, door openingen in de vloer. Ook stenen vloeren zijn niet dampdicht. De lucht in de woonkamers met een betonnen vloer tussen kruip- en woonruimte is voor ongeveer 10% procent afkomstig uit de kruipruimte. Soms loopt dit percentage zelfs op tot 50%. Ook via de openingen in de vloer waarlangs de dienstleidingen van gas, water en elektriciteit vanuit de kruipruimte naar de woonruimten komen ontsnapt damp. De mate waarmee dit gebeurt hangt onder meer af van luchtdrukverschillen tussen de kruipruimte en de woning, de temperatuur in de kruipruimte, de (water)dampdruk in de kruipruimte en de ventilatie van de kruipruimte. De voornaamste oorzaken van water in de kruipruimten zijn een hoge grondwaterstand, de capillaire werking van de bodem (vooral in zandbodems), doorslag van regenwater en/of een gebroken riolering.
Vochtmanneke West-Vlaanderen, de specialist vochtverwijdering in kelders
Laat het vocht in uw kelder verwijderen en nadien de kelder dichten door onze vochtspecialisten. Na de behandeling bent u verzekerd van een waterdichte kelder. Wij starten steeds met een bezoek bij u ter plaatse om de precieze oorzaak en behandeling te bepalen. Na diagnose gaan het grondwater in de kelder of de ondergelopen kelder behandelen.
Ook uw kelder lekvrij maken?
Wilt u meer weten over onze diensten of bent u benieuwd naar onze prijzen? Of wilt u de kelder laten dichten? Informeer dan naar de efficiënte mogelijkheden die wij u bieden.
Neemt u voor meer informatie geheel vrijblijvend contact met Vochtbestrijding – Kelderdichting Vochtmanneke. Vul het contactformulier hier op de website in, via mail: info@meesterklusser.be of vochtmanneke1965@outlook.be . Je kan ons ook telefonisch contacteren op : 0479/95 88 00
Prijzen vergelijken
Wij zijn één van de voordeligste vochtbestrijders van West-Vlaanderen. Vergelijkt onze prijsofferte met andere bedrijven die vocht verwijderen. Wij zijn er gerust in dat wij een eerlijke prijs vragen om vocht in kelders te verwijderen.
Tags Vochtspecialist vochtmanneke:
Vochtbestrijding woning – Vochtbestrijding kelder – Vochtproblemen oplossen – Kelder waterdicht maken – Opstijgend vocht – Optrekkend vocht – Vochtbestrijding – Kelderdichting – Condensproblemen – Injecteren muren – Vochtprobeem – Vochtproblemen – Vochtige muren – Vochtbehandeling – Vochtverwijdering – Water in de kelder –
Onze klanten komen voor vocht in de kelder van overal in de Provincie West-Vlaanderen, o.a. uit : Alveringem, Anzegem, Ardooie, Avelgem, Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, De Panne, Deerlijk, Dentergem, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Hooglede. Als u vragen heeft over het bestrijden van vocht in uw woning te Houthulst, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Mesen, Meulebeke, Middelkerke, Moorslede. Of wil je meer weten wat voor u kunnen betekenen in Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Oudenburg, Pittem, Poperinge, Roeselare, Ruiselede, Spiere-Helkijn, Staden, Tielt, Torhout, Veurne, Vleteren, Waregem, Wervik, Wevelgem , Wielsbeke, Wingene, Zedelgem, Zonnebeke, Zuienkerke tot Zwevegem.
Typische oorzaken van kelder vochtproblemen
Men moet het kelder probleem begrijpen
Voordat men een keldervocht probleem gaat corrigeren, is het noodzakelijk om te begrijpen waar het water vandaan komt. Er zijn slechts enkele bronnen van vocht:
Vloeibaar water van regen of grondwater. Vocht bronnen zoals bevochtigers, ongeventileerde wasdrogers, badkamers en koken, en het vocht in beton na de bouw.
Soms problemen zijn terug te voeren op slechte constructie met kraken, afwikkeling stichtingen. In veel gevallen echter, huizen en kelders kunnen structureel gezond zijn evenwel vaak niet goed gebouwd om waterafvoer verwerken. Niet helling van de ondergrond uit de buurt van de basis of het ontbreken van een goede goot en downspout systeem is gemeenschappelijk. Ontbrekende of niet-functionerende ondergrondse drainagesystemen worden ook relatief vaak gevonden. Deze problemen kunnen allemaal worden aangepakt en gecorrigeerd als er een systematische aanpak wordt toegepast.
Typische kelder vochtproblemen merk je aan volgende symptomen
Water druppelen uit de muren
Stilstaand water op de vloer
Verzadigde bodem van betonblok muren- een ring van vocht
Vochtige, vochtige lucht
Condensatie op koude muren en de vloer in de zomer
Geur en schimmel
Tapijt wordt vochtig en hout gaat rotten
Behang gaat verkeuren of er komen blaasje te voorschijn
Beton en metselwerk gaat afbrokkelen
Interieur vocht bronnen
Vocht wordt gegenereerd vanuit de binnenkant van kelders en de activiteiten van mensen. Voorkomende bronnen zijn luchtbevochtigers, ongeventileerde wasdrogers, douchen en koken. Een andere bron die kan worden beschouwd als internevochtbron is het vocht in nieuw beton na de bouw van een woning. In een gewoon huis, kan dit oplopen tot 0,2 liter per vierkante voet van de muur en 0,1 liter per vierkante voet van de vloer. Het kan vele maanden of zelfs jaren duren voor een nieuw huis in evenwicht is met de omgeving.
Ventilatie met vochtige buitenlucht
In de zomer kan de kelder ramen worden geopend voor frisse lucht. Als de buitenlucht is warm en vochtig is, zal het condenseert op de koele kelder muur en vloeren. Veel huiseigenaren zien dit vocht en geloven zij ervaren kelder wand lekkage, terwijl het in feite de geaccumuleerde vocht uit condensatie.
Capillaire zuiging
Capillaire zuiging beweegt vocht door poreuze materialen. Het water kan omhoog stijgen door kleine poriën in de betonnen voetplaat en lateraal door muren worden getrokken. Dit effect creëert vocht en is aanwezig in heel wat kelderwanden.
Lucht lekkage door muren en vloer
In de meeste huizen, is een stapel effect gecreëerd, omdat warme lucht stijgt. Dit leidt tot een negatieve druk op de kelder en trekt vochtige lucht aan door middel van eventuele scheuren of openingen in de fundering. Om deze reden, moet een put steeds een luchtdicht deksel hebben.